E-R 7:00-15:00
Süda, põrn ja maks on kõige tihedamalt seotud Verega. Hiina meditsiini vaatenurgast mõjutab vere moodustumist toidu essentsi muundamine ja neerude Jingi essentsi muundamine. Toidust saadud essents kannab põrna Qi energiat kopsudesse, kus see seguneb puhta sissehingatud Qi'ga, mis on rikastatud Kopsude ja Südame energiaga, ja imbub veresoonte sisse, kus see seguneb verega, et seda täiendada ja sellega ühineda. Neerudest pärineva essentsi muundumine toimub luuüdis ja maksas.
Selleks, et veri saaks täita oma funktsioone, peab see pidevalt veresoontes ringlema. Mõnel põhjusel aeglustub selle voolamine ja seejärel peatub, põhjustades ummistuse, mida me nimetame vere seisakuks (Xue Yu). Verestaasi põhjuseks võib olla maksa Qi stagnatsioon, külma tungimine kehasse, vere paksenemine kuumuse tõttu, Qi nõrgenemine, väline vigastus või Yangi nõrgenemine ja sisemise külma tekkimine.
Vere seisak häirib Qi mehhanismi ja moodustab seega paljude erinevate terviseprobleemide etioloogilise aluse.
Peamised toitumispõhimõtted seoses vere seisakupiltidega on sarnased Qi energia seisakute puhul. Tuleks vältida toiduaineid ja harjumusi, mis koormavad maksa (eriti stress), kahjustavad Qi- ja vereenergia ringlust või jahutavad ja ahendavad veresooni.
Vürtsikaid või soojendavaid toite kasutatakse üldiselt seisva vere ülesäratamiseks. Kui patsiendi seisundit raskendab liigne kuumus või Qi puudulikkus, tuleks sooja sisuga koostisosi (nt paprika, ingver ja küüslauk) kasutada ettevaatlikult. Ettevaatust tuleb rakendada verd stimuleeriva dieedi kasutamisel juhtudel, kui vere seisak on keeruline või isegi põhjustatud Qi või Yangi puudulikkusest.
Üldiselt on verestaas mõne muu haiguse kaasnähtus või sellega kaasnevad muud tervisehäired. Sellistel juhtudel on parem, selle asemel, et kogu dieeti aluseks võtta verd stimuleerivad toiduained, lihtsalt täiendada mis tahes sobivat dieeti mõne valitud toiduga allpool esitatud loetelust. Kui peamiseks vaevuseks on verestaas, võib esialgu suuremat rõhku panna verd vedeldavatele toiduainetele. Kui patsiendi seisund paraneb, võib dieeti vastavalt sellele kohandada.
Me vajame:
Protseduur:
Vajalik:
Menetlus: Soola, mis on valmistatud nii, et see ei sisalda eile ja ei ole veel valmis:
Kuumutage ahi 160 °C-ni, vooderdage küpsetuspaberiga küpsetusplaat. Segage suures kausis kõik seemned kokku. Väiksemas kausis segage vesi, küüslauk ja sibul hästi kokku, valage üle seemnesegu, maitsestage soolaga ja segage hästi läbi. Lase segul 30 minutit seista, kuni see on paksenenud. Laotage segu spaatliga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lõigake spaatli või noaga suvalisse vormi ja küpsetage umbes 30-40 minutit.
Jällegi võite asendada sibula või küüslaugu rosmariini, tüümiani või kaneeliga jne.