E-R 7:00-15:00
Mis on veri
Veri toidab ja niisutab meie keha. See on meie psüühika ja vaimu materiaalne alus. Kui meil on piisavalt verd, on meil terved liigesed, kõõlused ja luud, meil ei ole probleeme liikumisega, veri toidab meie meeleorganeid, meil on värske jume, me näeme hästi ja meil ei ole probleeme väljaheitega.
Kuidas verepuudus väljendub
Verepuudus võib olla kehas tervikuna või siis üksikutes organites, tavaliselt maksas või südames.
See ei tähenda, et meil on vähem verd kui teistel inimestel, pigem on tegemist vere teatud energeetilise kvaliteediga.
Verepuudus avaldub oluliselt ka psühholoogilises valdkonnas:
Üldised põhimõtted
Vere tugevdamiseks on oluline suurem loomse valgu osakaal ja vere ja vedeliku taastumist soodustav valmistamisviis. Intensiivne jõutreening ja pingeline treening ei ole sobivad. Samuti ei sobi vegan- või taimetoidud.
Verepuudus esineb tavaliselt peamiselt naistel. Toitudes halvasti, jättes oma toidust välja liha ja munad, võivad nad põhjustada endale tõsisemaid haigusi ja isegi viljatust.
Konkreetsed suunised
Vere tugevdamiseks on vajalik otseselt vere moodustamisega seotud toitainete piisav imendumine. Toitainete tõhusaks imendumiseks on oluline terve põrn. Vere moodustamine eeldab suuremat valkude, eriti loomsete valkude, nagu kana- ja veiseliha, tarbimist. Orgaanilistest kana- ja veiselihaluudest valmistatud puljongid ja supid vabastavad luuüdist puhast Yin'i.
Klorofüllirikkad lehtköögiviljad, nagu spinat, aitavad kaasa raua paremale imendumisele ja vere moodustumisele. Oluline on piirata kunstlike lisaainete, hormoonide ja liigse soola või suhkru sisaldust toidus.
Dieedi koostamine
Eelistame hautamist, aurutamist, vees keetmist ja blanšeerimist. Suvel võib süüa tooreid lehtköögivilju, talvel idandatud kaunviljade võrseid.
Maksa verepuudulikkus
Keelatud toidud
Põhimõtteliselt sama mis põrna Qi puudulikkus.
Proportsionaalne toidu koostis verepuudulikkuse korral
Vereloomesüsteemi tugevdamisele suunatud dieedi aluseks on roheline lehtköögiviljade mass (30-40%) ja kõrge väärtusega loomsed valgud (20-30%) koos komplekssete süsivesikutega (30-40%). Veretoidu lisamisega saab iga komponendi osakaalu lähendada üldise põrna tugevdamiseks ettenähtud väärtustele.
Lihapuljongid on traditsioonilise hiina meditsiini kohaselt üks parimaid viise vere taastamiseks. Need ei aita mitte ainult verd täiendada, vaid ei koorma ka organismi, nagu seda võib teha ainult liha. Puljongid on võimelised suurendama verd, energiat ja immuunsüsteemi.
Valmistamine ja koostisosade valik
Parima toime saavutamiseks on ideaalne kasutada lisaks kvaliteetsele lihale ka luid, soovitavalt kalkuniliha. Luuüdi sisaldab toitaineid, mis toetavad luude ja liigeste tervist. Kõige sagedamini valmistatavad puljongid on veiseliha, kana või kana. Porgandikondid aitavad lisaks verele kaevandada ka Jingi neerude essentsi.
Aurutamise tehnika
Oluline on puljongit sõeluda, mis tähendab, et seda tuleb keeta madalal tulel mitu tundi. See protsess võimaldab kõik olulised toitained lihast ja luudest puljongisse ekstraheerida. Aeglaselt keedetud puljong on rikas kollageeni, mineraalide ja muude kasulike ainete poolest.
Puljongi tarbimine
Võite puljongit säilitada külmkapis ja tarbida iga päev umbes 2 dl soojendatud puljongit. Väikese koguse puljongi regulaarne tarbimine võib aidata hoida keha tasakaalus ja edendada üldist tervist. Puljongit võib kasutada ka suppide alusena. Üks suurepärane võimalus on Vietnami Pho Bo supp, mis ühendab tugeva puljongi riisinuudlite, maitsetaimede ja veiselihaga.
Muu huvitav teave
Traditsioonilises hiina meditsiinis soovitatakse puljongid sageli inimestele pärast haigust või operatsiooni, sest need soodustavad keha kiiremat taastumist. Puljongid võivad olla abiks ka põletiku leevendamisel ja tervisliku seedimise edendamisel.